למות מכאבי רגליים

אם חשתם לאחרונה כאבי רגליים בזמן ההליכה בעוד שבשעת מנוחה הכאב חדל, ייתכן שהנכם סובלים ממחלת כלי דם היקפיים, הנגרמת כתוצאה מטרשת עורקים ומתבטאת בהיצרות כלי הדם הגורמת לבעיות בזרימת הדם לרגליים.

מחלת כלי דם הקפיים Peripheral Arterial Disease- PAD המתבטאת בהצרות עורקים המובילים דם לרגליים כתוצאה מרובד טרשתי (פלאק), מנבאת התפתחות התקפי לב או שבץ מוחי שכן בעתיד ההצרות וחסימת העורקים עלולה לעבור לאזורים אחרים בגוף- לכלי הדם המובילים ללב ולמוח. מחקרים מעידים על כך כי כאשר חולה סובל מטרשת עורקים בעורקים באזור מסויים, קיים סיכוי גבוה לכך שיסבול מטרשת בעורקים באזורים הנוספים בגוף. כך לדוגמא חולה הסובל מטרשת בכלי הדם הפריפריאליים, נמצא בסיכון גבוה להתקף לב ולשבץ מוחי ובאופן דומה אדם שעבר ארוע מוחי נמצא בסיכון גבוה יותר ללקות גם בהתקף לב לעומת אדם בריא.

על פי מחקרים אפידמיולוגיים, קיימת התאמה מובהקת בין הופעת תסמיני המחלה לבין הסיכוי ללקות בשבץ ובמחלות לב: 55% מכלל החולים במחלת כלי דם היקפיים מתים תוך 10 שנים , כ- 12% מתים לאחר שלקו בשבץ וכ- 60% מתים מאוטם שריר הלב. בשאר המקרים מדובר במוות שנגרם כתוצאה מאירוע אחר הקשור עם הצרות או חסימת כלי הדם. אחוז התמותה של גברים הסובלים מהמחלה עומד על 62% לעומת 33% מהנשים.

רק בישראל, ההערכות הן כי כ- 200 אלף איש סובלים מהמחלה, אולם בשל המודעות הנמוכה, רק כ- 70% מאובחנים. בארה"ב וקנדה ידוע על כ- 10.5 מיליון חולים ובמדינות אירופה כ- 16.5 מיליון

לדברי ד"ר דב גביש, מנהל מחלקה פנימית א' בבי"ח וולפסון ומזכיר החברה הישראלית ליתר לחץ דם,
הבעיה האקוטית טמונה עוד בשלב האבחון, לרוב מייחסים החולים את כאבי הרגליים לגילם המתקדם ואינם מטפלים בבעיה. לדבריו: "כ- 90% מהחולים אינם מודעים למחלת כלי הדם ההיקפיים ממנה הם סובלים, בשלביה הראשונים".
כדי להימנע מלהיכלל בסטטיסטיקה עגומה זו, רצוי להיות מודעים לתסמינים של המחלה הכוללים: כאב ממושך בזמן הליכה, בעוד שבזמן מנוחה הכאב חולף, קור בכפות הרגליים, הפחתה בכמות שיער הרגל ואיחוי איטי של פצעים.
ואולם, לעיתים תפרוץ המחלה גם אצל אנשים שלא סבלו מתופעות מעין אלו. לכן חשוב מאוד להיבדק בייחוד אם קיימים גורמי סיכון עתידיים לטרשת עורקים כגון: גיל ביולוגי מבוגר – לדברי ד"ר גביש, למעלה מ- 70% סובלים ממחלה זו בדרגות שונות בגיל 70 ומעלה. גורמי סיכון נוספים להתפתחות טרשת עורקים הגורמת למחלת כלי דם היקפיים הם: רמה גבוהה של שומנים בדם, רמה גבוהה של סוכר, השמנת יתר, עישון והעדר פעילות גופנית.
המחלה מאובחנת באמצעות בדיקה פשוטה, לא יקרה ולא פולשנית, באמצעות מכשיר דופלר. הנבדק שוכב פרקדן ובמצב זה נמדדים אצלו לחץ הדם בזרוע ולחץ הדם בקרסול. לאחר מכן משווים 2 מדדים אלה, וע"י הפרש התוצאות ניתן לקבוע את מצב החולה: במצב תקין, הלחץ המושווה יהיה דומה מאוד או זהה . במצב של חשש למחלת כלי דם הקפיים, הדם בקרסול יהיה נמוך יותר מלחץ הדם הנמדד בזרוע. עובדה זו מעידה על כך שזרימת הדם בגפיים התחתונות אינה תקינה כתוצאה מהצרות העורקים המובילים דם לרגליים.
ד"ר גביש מוסיף כי "מחלה זו שכיחה פי 5 אצל מעשנים, מכיוון שכל מערכת כלי הדם שלהם פגיעה יותר מאשר אצל אנשים שאינם נוהגים לעשן".
הסובלים ממחלת כלי דם הקפיים, זקוקים לטיפול מקיף באי ספיקת כלי הדם ובגורמי הסיכון למחלה: טיפול בכולסטרול, יתר לחץ דם וסוכרת וכן בטיפול בתרופות נוגדות קרישת דם כגון התרופה "פלויקס". לדברי ד"ר גביש : "קרישי הדם עלולים להחמיר את דרגת המחלה, כיוון שהם חוסמים את כל הדם. תרופות נוגדות קרישת דם, אינן רק 'מצילות' את הרגל הפגועה, אלא אף תורמת רבות במניעת אירועים מוחיים והתקפי לב".

ד"ר גביש מדגיש את יעילות תרופת הפלויקס כמסייעת בהפחתת הסיכון להופעתה של המחלה
בעיקר בקרב בעלי "פרופיל רפואי מסוכן" שאצלם יש פגיעה ביותר מאזור אחד.(כלי דם של הלב הגפיים או המוח) לדוגמא חולה עם מחלה לבבית או מוחית וגם מחלת כלי דם היקפית וכל אוכלוסיה שנוטה לסבול מקרישי דם בגוף. לדבריו, באוכלוסיה זו, הטיפול עשוי לצמצם את אחוז החולים שיפתחו סיבוך עקב המחלה באופן משמעותי.

לסיכום, מודעות לאבחון וטיפול בגורמי הסיכון, טיפול באמצעות תרופות נוגדות קרישת דם, בדיקה פשוטה לצד אימוץ אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, הפסקת עישון ופעילות גופנית סדירה, הינם כלים הכרחיים לשם הגנת הגוף מפני מחלת כלי דם הקפיים ומניעת התקפי לב ושבץ מוחי.
כאבי רגליים, קור בכפות הרגליים, כאבים בחזה וקוצר נשימה, הינם אותות אזהרה המחייבים מעקב רפואי ומעידים על הסיכון ללקות במחלה.