שתיה של משקאות ממותקים בסוכר עלולה להביא להשמנה ובכך לתרום להתפתחותן של מחלות דוגמת סוכרת. ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות נתפסים לא פעם כתחליף בריא לסוכר. חוקרים מאנגליה, ארה"ב, יפן ופינלנד יזמו מטה אנליזה וסקירת ספרות רחבה על מנת לבדוק האם משקאות ממותקים בסוכר קשורים לסוכרת באופן בלתי תלוי בהשמנה והאם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות הם אכן תחליף ראוי ובטוח. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת BMJ.

החוקרים סקרו את מאגרי המידע הרפואי המובילים בכדי ללקט את כל המחקרים שפורסמו עד שנת 2014 שעסקו במשקאות ממותקים וסוכרת. לטובת מטה אנליזה נבחרו 17 מחקרי עוקבה (38,253 מקרים/ 10,126,754 שנות מטופל).

צריכה של משקאות ממותקים הייתה קשורה באופן ישיר בעלית סיכון ההיארעות של סוכרת סוג 2, ב 18% למנת משקה אחת ליום (95% רווח סמך 9%-28%), לאחר תקנון להשמנה העליה בסיכון נחלשה מעט לכדי 13% (95% רווח סמך 6%-21%). גם משקאות הממותקים בממתיקים מלאכותיים נקשרו בסיכון מוגבר לסוכרת - 25% ו 8% עליה בסיכון לפני ואחרי התקנון להשמנה, בהתאמה. סיכון נמוך יותר אך לא מבוטל נקשר גם לשתיית מיצי פירות 5%-7%. במחקרים שעסקו בממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות אותרו הטיות מחקר, משתנים מתערבים והטרוגניות מהותית של הנתונים, על כן התוצאות, על אף המגמה הברורה, לא סוכמו כמובהקות סטטיסטית. לגבי משקאות ממותקים בסוכר איכות הנתונים אפשרה קביעה של מובהקות. בהתבסס על שיעורי ההיארעות באוכלוסיה - מסך 20.9 מיליון מקרי הסוכרת סוג 2 הצפוים להיות מאובחנים בארה"ב בעשור הקרוב (שיעור הארעות מוחלט 11%), 1.8 מיליון מקרים ניתן יהיה ליחס לשתיית משקאות ממותקים בסוכר (חלק המיוחס לאוכלוסיה 8.7%, 95% רווח סמך 3.9%-12.9%). בדומה לכך 79,000 מקרים חדשים של סוכרת עלולים להיגרם בשל צריכת משקאות ממותקים בסוכר בעשר השנים הבאות באנגליה.

החוקרים מסכמים כי שתיה של משקאות ממותקים בסוכר מעלה משמעותית את הסיכון לחלות בסוכרת, באופן בלתי תלוי בהשמנה. משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות נקשרו אף הם לסיכון מוגבר לסוכרת, אך התוצאות לא היו חד משמעיות בשל הטיות מחקר, ועדיין החוקרים מציינים שלא יהיה סביר להניח כי ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות מהווים חלופה בריאה ולא מסוכנת לסוכר. החוקרים מבקשים להדגיש כי הרגלי הצריכה של משקאות ממותקים בסוכר גורמים, קרוב לודאי, למספר רב של מקרי סכרת חדשים מדי שנה.

מקור:

Imamura F et al. Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: Systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ 2015; 351:h3576

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  משקאות ממותקים,  סוכרת סוג 2