עלייה בצריכה של חומצות שומן n-3 נמצאה קשורה עם סיכון מופחת לתחלואה קרדיווסקולרית במחקרים תצפיתיים, אבל ממצאים אלו לא אושרו במחקרים קליניים אקראיים. נותר לא ברור האם תוספי חומצות שומן n-3 (הקרויות גם אומגה 3) הם בעלי השפעה קרדיווסקולרית בקרב מטופלים עם סוכרת.

במחקר חדש 15,480 מטופלים עם סוכרת, ללא עדות לטרשת עורקים, חולקו אקראית לקבלת קפסולה של 1 גרם המכילה חומצות שומן n-3 (קבוצות חומצות השומן) או פלצבו תואם (שמן זית) באופן יומיומי. התוצא הראשוני שנבדק היה אירוע ווסקולרי חמור ראשון (כולל אוטם לבבי לא קטלני או שבץ לא  קטלני, TIA, תמותה ווסקולרית לא כולל דימום תוך גולגולתי מאושר). התוצא המשני היה אירוע ווסקולרי חמור ראשון או רה-וסקולריזציה עורקית.

במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 7.4 שנים (שיעור היענות 76%), אירוע ווסקולרי חמור אירע ב-689 מטופלים (8.9%) בקבוצת החומצות שומן ו-712 (9.2%) מטופלים בקבוצת הפלצבו (Rate ratio 0.97 ; 95%CI 0.87-1.08 ; p=0.55). התוצא המורכב של אירוע ווסקולרי ראשון או רה-וסקולריזציה אירע ב-882 (11.4%) ו-887 (11.5%) מטופלים, בהתאמה (Rate ratio 1.00 ; 95%CI 0.91-1.09). תמותה מכל סיבה אירעה ב-752 מטופלים (9.7%) בקבוצת חומצות השומן ו-788 (10.2%) בקבוצת הפלצבו (Rate ratio 0.95 ; 95%CI 0.86- 1.05). לא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות בשיעור של תופעות לוואי חמורות לא קטלניות.

לסיכום, בקרב מטופלים עם סוכרת ללא עדות לתחלואה קרדיווסקולרית, לא נמצא הבדל משמעותי בשיעור של אירועים וסקולריים חמורים בין אלו שקיבלו תוספי חומצות שומן n-3 ואלו שקיבלו פלצבו.

מקור:

ASCEND Study Collaborative Group. Effects of n− 3 Fatty Acid Supplements in Diabetes Mellitus. New England Journal of Medicine. 2018 Aug 26.

ערכה: ד"ר נועה יקירביץ אמיר

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכרת,  תחלואה קררדיווסקולרית,  חומצות שומן,  n-3,  אומגה 3,  Diabetes,  n−3 Fatty Acid,  omega-3